נהיגה במשאית כבדה איננה עניין של מה בכך. נהיגה בטוחה ומקצועית נשענת על מיומנות, ריכוז ואחריות. תאונות שבהן מעורבות משאיות עלולות להיות הרסניות במיוחד, ואין זה פלא לאור גודלן ומשקלן. נהיגה במשאית כבדה מותרת אך ורק לבעלי C או C+E (משאיות עם גרר). אך לא די בהוצאת רישיון מסוג זה. נהיגה בטוחה במשאית נשענת על מיומנות נרכשת והרגלים נכונים. להלן נסביר על ארבעה דגשים לנהיגה בטוחה במשאית כבדה.
שמרו מרחק וחשבו קדימה
אחד ההיבטים המשמעותיים של נהיגה בטוחה במשאית הוא – שמירת מרחק. משאית ממוצעת וכל רכב משא כבד הינם בעלי מרחק בלימה ארוך משמעותית ביחס לכל רכב פרטי. הפער יכול להגיע עד פי שלושה ויותר. לכן מומלץ לשמור על כלל אצבע כזה – לפחות לשמור מרחק של ארבע שניות מהרכב שלפנים. בתנאי מזג אוויר קשים חשוב אף להגדיל מרחק לשש שניות או יותר.
בנוסף, נהג משאית תמיד צריך לחשוב ולתכנן קדימה. צריך להיות מאוד עירניים, לזכור את מגבלות התמרון של המשאית. בדרך, יש לצפות מראש מכשולים אפשריים, לצפות התנהגות של נהגים אחרים, לתכנן את הנתיב הבטוח ביותר לכל מצב. פירוש הדבר בחירת נתיב מתאים, שימת לב לגובה של גשרים או מנהרות וכדומה.

נהגו במהירות בהתאם לתנאי הדרך והכירו היטב את מגבלות המשאית
הקפדה על מהירות הנסיעה בטוחה היא עוד כלל של נהיגה בטוחה. חשוב להבין כי המהירות המותרת אינה בהכרח המהירות הבטוחה למשאית בכל מצב. גורמים שצריכים להביא בחשבון הם משקל המטען, תנאי הדרך ומזג האוויר. קצין בטיחות בתעבורה ידגיש כי יש להתאים את המהירות לתנאי הדרך, להיות ערניים במיוחד בסיבובים, בירידות תלולות ובכבישים רטובים.
הקפידו גם להכיר את מגבלות המשאית שעליה אתם נוהגים. זהו מרכיב נוסף של בטיחות. כל משאית מתנהגת אחרת בהתאם למשקלה, לתצורת המטען, למערכות הבטיחות המותקנות בה. יש להכיר היטב את גובה המשאית, רוחבה, משקלה, האופן בו היא "לוקחת" סיבוב. התייחסו תמיד לנקודות העיוורות של המשאית, זיכרו להשתמש במראות ובמערכות עזר חכמות כדי להקטין סיכונים ולנהוג בטוח.
משאית מתוחזקת ובדוקה זו משאית בטוחה
משאית מתוחזקת, במצב טכני מעולה, עוזרת מאוד לנהוג בטוח. לפני כל נסיעה הקפידו לבצע בדיקת בטיחות כגון בדיקת הצמיגים, בלמים, אורות, שמנים. וודאו כי השמשות נקיות והקפידו לוודא שהמטען מאובטח כראוי. בעלי רישיון מוביל מחויבים על פי לתחזק את הרכב, וזה חשוב לא פחות ואף יותר ביחס לרכבים פרטיים. זיכרו לעקוב אחר סדרת מועדי הטיפולים, דווחו על כל תקלה. אגב, בדיקת בלמים היא אחת החשובות למשאיות, יש לבצעה באופן סדיר. במקביל שימו לב למערכות הבטיחות החכמות, התראת סטייה מנתיב, בקרת יציבות וכיוצא באלה. מערכות אלו יכולות להציל חיים, בתנאי שהן תקינות ומכוילות כראוי.
כך תשמרו על ריכוז בנסיעות ארוכות
עייפות היא אחד האויבים הגדולים של הנהג המקצועי. על פי מחקרים, נהיגה מרובה, נניח בהיקף של משמרת כפולה, דומה ברמת הסיכון לנהיגה תחת השפעת אלכוהול. לכן, הקפידו על זמני נהיגה ומנוחה, אחרת הנהיגה מסוכנת הרבה יותר. לא לחינם תקנות התעבורה מגבילות את שעות הנהיגה ומחייבות הפסקות מנוחה. להלן מספר טיפים להתמודדות עם עייפות וקשיי ריכוז:
- הקפידו על שינה מספקת לפני נסיעות ארוכות
- עצרו למנוחה לפחות 15 דקות על כל שעתיים של נהיגה
- זהו סימני עייפות כמו פיהוקים מרובים, עיניים כבדות שנעצמות וקושי להתרכז
- הימנעו מארוחות כבדות במהלך נסיעות
- שתו הרבה מים שכן התייבשות גורמת לעייפות