ניהול עסק בענף ההובלות נשען במיטבו על היבטים רבים. בין היתר יש צורך להכיר את דרישות החוק ולפעול על פיהן, יש לשים דגש על בטיחות לצד תכנון וניהול נבון של המשאבים (כוח אדם, רכבי תובלה). להלן נתאר את הדרישות המרכזיות לניהול עסק להובלות באופן חוקי, בטיחותי ונבון.
ניהול עסק להובלות על פי החוק
החוק בארץ מחייב כל עסק העוסק בהובלות מסחריות לפעול תחת רישיון מוביל. זהו רישיון שמונפק מטעם משרד התחבורה והוא מהווה אישור לכך שהעסק עומד בתקנים של הענף וכי הוא רשאי לבצע הובלות מסחריות או הובלות של חומרים מסוכנים (לפי העניין).
הרישיון מחולק לסוגים בהתאם לסוג ההובלה, משקל המטען והיבטים נוספים. בין היתר ישנן הובלות השייכות לתחום של הובלה כללית, יש הובלות של חומרים מסוכנים, מטענים חורגים, הובלה בקירור ועוד. לקבלת הרישיון יש להגיש בקשה למשרד התחבורה. צריך לעמוד בכשירות מקצועית, להראות אישורים על כך שכל הרכבים תקינים ובדוקים. בנוסף, על פי חוק רישוי עסקים יש צורך להוציא רישיון עסק דרך הרשות המקומית ותחת אישורים שונים של גורמים מקצועיים (כגון כבאות, המשרד לאיכות הסביבה וכן הלאה).
ניהול עסק להובלות בצורה בטיחותית
מבחינה בטיחותית, בענף ההובלות יש צורך למנות קצין בטיחות בתעבורה. תפקידו לפקח על הבטיחות בעסק להובלות. קצין הבטיחות אחראי על הדרכת הנהגים, בדיקת תקינות הרכבים, ניהול יומני נסיעה, בקרה על שעות העבודה והמנוחה של הנהגים בהתאם לחוק. חוק שעות עבודה ומנוחה עבור נהגים מקצועיים מגדיר מגבלות על זמני הנהיגה ומחייב מנוחה לפני עלייה על הכביש. המטרה היא למנוע תאונות הנובעות מעייפות ואובדן ריכוז. עסקי הובלות שאחראים על חומרים מסוכנים נדרשים לעמוד בתקנות מחמירות ומיוחדות, בעניין הכשרת נהגים, ציוד בטיחות מתאים וכיוצא בזה.

תחזוקה שוטפת וניהול חכם של עסק להובלות
עסק הובלות מוצלח נשען על הקפדה בנושא התחזוקה והבדיקה של כל צי הרכבים. כל רכב שמחייב רישיון מעל 15 טון מחויב בבדיקות הקפדניות ביותר אך גם משאיות קלות יש לבדוק היטב. הקפדה על מועדי הבדיקה וכל פעולות התחזוקה פירושם נסיעה בטוחה וניהול העסק כחוק. ראוי להכין תכנית תחזוקה מונעת, בדיקות שגרתיות של שמנים, בלמים, צמיגים ועוד.
ניהול ממוחשב של צי הרכב עוזר למעקב אחר טיפולים, בדיקות רישוי, ביטוחים ועלויות תפעול. מערכות ניהול צי חכמות מאפשרות גם מעקב GPS שפירושו ניטור הרגלי הנהיגה, ניתוח צריכת דלק והיבטים תפעוליים נוספים. להקפיד על תקינות הרכבים זה חשוב מבחינת החוק ומבחינה כלכלית – רכב שמתוחזק כראוי צורך פחות דלק, מראה פחות תקלות ומשרת את העסק היטב ולאורך זמן.
ניהול עובדים כחוק בעסק להובלות
נהגי משאיות והובלות צריכים להיות עירניים וקשובים. לכן ישנם חוקי עבודה ייעודיים המסדירים את שעות העבודה בענף, ההפסקות, המנוחה. הקפדה על חוקים אלה מקטינה חוסר עירנות או עייפות, שהיא גורם מרכזי בתאונות דרכים. בנוסף, חשוב להקפיד על רענון והדרכות לנהגים בנושאי בטיחות, התנהגות בכביש, חידושים ודגשים בתקנות התעבורה. עסק שמשקיע בכך פועל כחוק, באופן מקצועי וגם זוכה לעובדים מקצועיים ונאמנים יותר. אגב, תגמול ובונוסים ראויים לצד יחס אישי מעלים את שביעות רצון העובדים. עובדים מרוצים ונאמנים טובים לעסק, הדבר חוסך עלויות גיוס, השמה הכשרה.
לסיכום, ניהול עסק להובלות בארץ, כחוק, שם דגש על בטיחות, הכשרת עובדים, תחזוקה, בקרה, ניהול מחושב, יעיל ונבון. עסק בטוח ויציב נמנע מבעיות ומייצר לעצמו יתרון תחרותי ומוניטין בענף.